Italiëlei 55
B-2000 Antwerpen
Tel: +32 3 229 07 70
Fax: +32 3 225 20 38
info@mediport.be
www.mediport.be
   
Home Historiek

Historiek

E-mail Print PDF

Al vroeg in de 20e eeuw was er een medische praktijk voor zeelieden gevestigd op hetzelfde adres. Een Noorse arts begon met een praktijk tegenover de Noorse Zeemanskerk, op een moment dat duizenden Noorse zeemannen Antwerpen als haven bezochten en zich vaak ook vestigden in deze wijk.

De praktijk wordt later overgelaten aan een Belgische arts en kort na de tweede wereldoorlog zou een dokter Maes de praktijk gevoerd hebben om ze uiteindelijk over te laten aan Dr. Armand Hellemans, een stadsdokter in Antwerpen die tot 1972 de praktijk verderzette. Dr. Hellemans verbouwde het herenhuis aan de Italiëlei in 1954 tot het huidige appartementsgebouw en richtte het gelijkvloers in als zeemanspraktijk, met een eigen radiologische dienst.

In 1972 werd de praktijk overgenomen door Dr. Roland Van Cleempoel, geboren en getogen Antwerpenaar van schippersafkomst die pas terug was uit Congo, na zijn studies in Leuven en aan het Tropisch Instituut in Antwerpen. Dokter Van Cleempoel bouwde de praktijk verder uit tot een gemengde havenpraktijk en huisartsenpraktijk, waarbij vooral veel schippers en buurtbewoners hun weg naar de praktijk vonden. In 1976 begon Dr. Van Cleempoel ook les te geven aan de Hogere Zeevaartschool in Maritieme Geneeskunde. Hele generaties maritieme officieren werden door hem opgeleid om aan boord bijstand te geven bij ongeval of ziekte. Daarnaast werkte Dr. Van Cleempoel ook op het Rode Kruiscentrum kaai 142, voor de verzorging van gewonde havenarbeiders en dringende hulpverlening. In 1985 werd de feitelijke vereniging Mediport opgericht door Dr. Roland Van Cleempoel, Dr. Rob Verbist en Dr. Paul Verhaert. 

In 2008 verlaat Dr. Van Cleempoel Mediport om te genieten van een welverdiend pensioen. 

 

   

Powered by XsOnline